"ECOTAXA, LA HISTÒRIA DE MAI NO ACABAR, ARA EL REPARTIMENT" DE JOSEP FRANCO

"ECOTAXA, LA HISTÒRIA DE MAI NO ACABAR, ARA EL REPARTIMENT" DE JOSEP FRANCO

“ECOTAXA, LA HISTÒRIA DE MAI NO ACABAR, ARA EL REPARTIMENT” DE JOSEP FRANCO

Aquesta setmana hem tingut coneixement de quins seran els projectes finançats amb l’Impost d'Estades Turístiques, més conegut per Ecotaxa. La Comissió de l'Impuls del Turisme Sostenible és l'òrgan encarregat del repartiment dels fons recaptats, la conformen quasi totes les institucions i associacions. Doncs bé, el resultat ha sigut un repartiment desigual i arbitrari dels diners, primant tots aquells projectes rere els quals es troba tan sols una administració: el Govern.

El repartiment ha sigut un vertader paripé, tant és així que grups tan heterogenis entre si com la CAEB, PIME, UIB, FELIB o l’Ajuntament de Palma entre altres, s’han abstingut a l'hora d'aprovar els projectes a finançar, això per no parlar del GOB que directament s'hi ha posicionat en contra.

Per què ha succeït això?  La primera pista la trobem durant la tramitació parlamentària de l'impost, quan una esmena d’El Pi, Proposta per les Illes, la qual demanava uns criteris de repartiment objectius i mecanismes de consens entre les parts va ser rebutjada pels partits que conformen el Pacte, un fet forçat aclaridor. I què és el que ens hem trobat? Doncs el que l'esmena pretenia evitar, que l'opinió del Govern primés i s'imposàs a l'hora del repartiment.

Si dubten sobre l'arbitrarietat a l'hora d'aprovar els projectes, basta que els digui que absolutament tots els que varen presentar el conjunt dels Ajuntaments de Balears varen ser rebutjats. Sí, més de cent projectes, rere els quals hi ha una gran quantitat de feina duta a terme per polítics, tècnics i funcionaris municipals, no han servit de res!  No seria mala idea quantificar econòmicament el que ha suposat tot aquest esforç de persones i institucions.

El Batle de Palma, persona a la qual quasi tot li va bé, ha sigut una de les veus més crítiques amb el Govern una vegada coneguda la desestimació de tots els projectes aportats per Cort.

El succeït enguany no es pot tornar a repetir a partir d’ara, i la forma d’evitar-lo és molt senzilla, per començar no hem d'oblidar que l'impost és finalista, és a dir, tan sols es pot dedicar el recaptat a projectes directament relacionats amb el seu fet imposable, és a dir el Turisme. Llavors no s'hauria de finançar cap projecte que no es vinculi a la millora del motor productiu de la nostra Comunitat. En segon terme s'haurien de definir uns criteris objectius de repartiment, la destinació del 50% dels fons a les zones que els recapten el tribut és un factor que ningú no pot qüestionar.

Llavors si la recaptació de 30 milions en sis mesos d'impost ha aixecat tota aquesta polseguera, no vull ni pensar que és el que pot succeir a partir d’ara amb unes previsions recaptatòries al voltant dels 60 milions anuals. Però se n'oblidin que el que succeeix no és més que un símptoma més del que suposa fer funcionar un mínim Estat del Benestar a una Comunitat Autònoma com la nostra amb un infrafinançament històric, que porta que al final ens barallem per les miques...

Tanca