EL GOVERN AUGMENTARÀ EL CONTROL DE LA IMPORTACIÓ D'OLIVERES EN LA LLUITA CONTRA L'EPIDÈMIA DE SERPS A EIVISSA, A INSTÀNCIA D'EL PI

EL GOVERN AUGMENTARÀ EL CONTROL DE LA IMPORTACIÓ D'OLIVERES EN LA LLUITA CONTRA L'EPIDÈMIA DE SERPS A EIVISSA, A INSTÀNCIA D'EL PI

EL GOVERN AUGMENTARÀ EL CONTROL DE LA IMPORTACIÓ D’OLIVERES EN LA LLUITA CONTRA L’EPIDÈMIA DE SERPS A EIVISSA, A INSTÀNCIA D’EL PI

El diputat d'El Pi Josep Melià ha presentat i defensat en Comissió Parlamentària de Medi Ambient una iniciativa, aprovada per unanimitat, per combatre la invasió de serps i colobres que pateixen les Pitiüses i que amenacen seriosament l’ecosistema així com la supervivència de la sargantana.

26 de maig de 2016

“Aquesta iniciativa intenta recollir una problemàtica detectada a Eivissa i Formentera des que al 2003 es varen observar les primeres serps. Des de llavors, no han deixat d’augmentar i s’han convertit en un seriós problema per l’ecosistema”, ha definit el diputat, Josep Melià, en Comissió Parlamentària de Medi Ambient.
El diputat d'El Pi ha explicat que la invasió de serps i colobres suposen una amenaça mediambiental per a la fauna de les Pitiüses, en especial per a la sargantana, alertant, fins i tot, que pot comportar la desaparició d’aquesta espècia autòctona.

Vist que els estudis demostren que les serps i les colobres entren a les Illes sobretot a través de l’olivera on freqüentment dipositen els seus ous, gràcies a aquesta iniciativa el Parlament de les Illes Balears instarà al Govern de les Illes Balears a augmentar els mecanismes de vigilància i control d’importació d’oliveres i, si escau, posar les oliveres en quarantena. A més, la Cambra instarà l’Executiu a col·laborar amb els Consells d’Eivissa i de Formentera per tal d’instal·lar més trampes, de forma immediata, a les zones on hi habiten més serps i colobres, així com d’altres llocs, de forma preventiva.

El Partit Popular, que ha celebrat la iniciativa d'El Pi, ha afegit mitjançant dues esmenes la necessitat de recollir també l’opinió del sector econòmic afectat i el fet que s’elabori un estudi per a la recuperació de la Sargantana de les Pitiüses, espècia protegida i amb risc.

D’altra banda, gràcies al Grup Mixt es plantejarà al Govern que fomenti les plantacions i comerç d’espècies d’oliveres autòctones per minvar els riscs de la importació en relació a les espècies invasores. Podemos ha demanat sobre l’eficàcia de la Proposició i si “serà suficient”, al que el diputat d'El Pi ha instat a sumar les seves iniciatives, “si les tenen”.

Tanca