EL PI CONSIDERA LA LLEI AGRÀRIA RESTRICTIVA I CONTRÀRIA AL DESENVOLUPAMENT D'ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES AL CAMP

EL PI CONSIDERA LA LLEI AGRÀRIA RESTRICTIVA I CONTRÀRIA AL DESENVOLUPAMENT D'ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES AL CAMP

EL PI CONSIDERA LA LLEI AGRÀRIA RESTRICTIVA I CONTRÀRIA AL DESENVOLUPAMENT D’ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES AL CAMP

El Pi ha presentat una esmena a la totalitat i 70 esmenes parcials al projecte de llei que qualifica de molt negatiu per als pagesos

30 de juliol de 2018

El Grup Parlamentari d'El Pi-PROPOSTA PER LES ILLES BALEARS rebutja la Llei agrària que es tramita al Parlament perquè considera que el Govern, amb el redactat actual, posa encara més traves als pagesos i cap facilitat per generar rendes complementàries.

El Pi ha presentat una esmena a la totalitat al Projecte de llei perquè imposa al sector primari més restriccions per millorar i potenciar la seva activitat, perquè ho fa amb una manca de consens amb els afectats i les associacions agràries i perquè incrementa i complica els tràmits administratius. El grup d'El Pi també considera molt negatiu que la futura llei contempli actuacions contràries a les competències municipals i que canviï el sistema legal d'usos a sòl rústic.

Segons el portaveu del Grup Parlamentari d'El Pi, Jaume Font, "no hi ha una aposta per intentar ampliar les possibilitats del món agrari i dels que hi viuen. Només hi ha restriccions i emperons a les ampliacions, les millores i les activitats complementàries".

El Pi també ha presentat 70 esmenes parcials al redactat de la futura llei. Aquestes esmenes estan dirigides a permetre les activitats complementàries a totes les explotacions agràries i no només a les preferents. El Pi considera que no és rentable ni viable fixar en 6 les places màximes permeses per agroestances i proposa un màxim de 12 (A Andalusia el màxim és de 20 i a Cantàbria o Navarra és de 16). El Pi considera que les agroestances s'han de permetre tot l'any i a qualsevol edificació legal existent a les explotacions, no reduir-les a 6 mesos i a l'habitatge principal del pagès, com determina el Projecte de llei.

Les esmenes d'El Pi, a més, recullen la possibilitat que les explotacions agràries puguin crear refugis per a excursionistes i la flexibilització de la venda directa de productes agrícoles per afavorir el sector. Segons Font "75 m² màxims d'exposició fixats pel Govern són insuficients i no permeten, per exemple, poder fer les visites en grup i, per tant, s'hi han d'ampliar a 125 m²".

Per una altra banda, El Pi demana la supressió de l'article 104 de la Llei per innecessari. Aquest article preveu la creació de les que denomina Zones d'Alt Valor Agrari, que es corresponen a les actuals Àrees d'Interès Agrari (AIA), contemplades a la normativa urbanística vigent. Això suposa duplicar nomenclatures i fer encara més difícil el tractament del sòl rústic mallorquí.

També són preocupants les mesures i restriccions que preveu introduir la nova norma per a la construcció de nous habitatges a aquestes zones AIA, que s'afegeixen a les ja existents al PTM i a la normativa urbanística d'aplicació. Aquestes mesures afectarien els municipis de Campos, Búger, el Pla de Sant Jordi a Palma, Muro i sa Pobla, i també als terrenys d'AIA-Extensiva a les terres vinateres del Raiguer i el Pla, afectant Binissalem, Consell, Felanitx, Porreres, Santa Maria, Santa Eugènia i Sencelles, i municipis amb extensions d'oliverar com Alaró, Artà, Binissalem, Bunyola o Santa Maria.

Font ha assenyalat que "no es pot perjudicar els qui es dediquen a l'agricultura. No s'entén que s'afavoreixin les inversions en noves extensions de vinya i oliverar, per després imposar-los problemes a l'hora de fer un habitatge legal en les seves terres productives".

Altres esmenes d'El Pi van dirigides a donar suport a les bones pràctiques de fertilització o a compensar costos d'insularitat als pagesos.

Tanca