EL PI PROPOSA EL DECOMÍS DE LA MERCADERIA, LA PERSECUCIÓ DE LES MÀFIES I MULTAR AL COMPRADOR PER LLUITAR CONTRA LA VENDA AMBULANT IL·LEGAL

EL PI PROPOSA EL DECOMÍS DE LA MERCADERIA, LA PERSECUCIÓ DE LES MÀFIES I MULTAR AL COMPRADOR PER LLUITAR CONTRA LA VENDA AMBULANT IL·LEGAL

EL PI PROPOSA EL DECOMÍS DE LA MERCADERIA, LA PERSECUCIÓ DE LES MÀFIES I MULTAR AL COMPRADOR PER LLUITAR CONTRA LA VENDA AMBULANT IL·LEGAL

Del futur del petit comerç depèn el futur de les ciutats i els pobles”, amb aquesta premisa El Pi-Proposta per les Illes Balears ha presentat una interpel·lació avui al Conseller de Comerç, Iago Negueruela, en el Ple del Parlament.

26 d’abril de 2016 

El Pi demana al conseller Negueruela que coordini als 67 Ajuntaments i als 4 Consells en matèria de comerç. “Que posin la manta en terra per vendre és competència dels Ajuntaments però el que hi ha sobre la manta i els qui compren és responsabilitat de Consum”, ha dit el portaveu del grup, Jaume Font.

La formació ha interpel·lat avui al conseller Negueruela sobre la venda ambulant il·legal i l’ha instat a que coordini una actuació contra la màfia que hi ha darrera aquesta activitat. “Costa creure que, estant a una illa, no es tengui constància de l’entrada del producte il·legal destinat a les vendes. Només hi ha dues vies: ports i aeroports”, ha recordat el diputat.

El Pi ha proposat instroduir altres mesures per a la lluita contra la venda ambulant com és el decomís immediat de la mercaderia i actuacions preventives com multar als compradors dels productes il·legals per tal de donar també més seguretat al consumidor.

Jaume Font ha criticat aquesta pràctica perquè “tenen un mostrador privilegiat a les zones turístiques calentes de totes les ciutats i municipis de Balears sense pagar un sol impost”. Per aquest motiu, demana a les Administracions coordinació: “el mínim que pot fer és anar en contra de tota activitat punible”. El portaveu d’El Pi ha explicat a més que el preu del metre quadrat comercial al Born de Palma es mou entre els 10 i 25 mil euros.

La formació recorda que de moment hi ha hagut una manca d’acció contundent contra el que suposa una competència deslleial amb tots aquells comerços que cada mes paguen els seus imposts i als seus empleats. “Aquells que generen feina i riquesa. Que sobreviuen amb les càrregues fiscals més altes d’Espanya”,  ha afegit Font. “I així és com ens estam convertint en una Comunitat estàndard, perquè els únics que es poden permetre aquest ofegament són les grans superfícies i franquícies comercials”.

Durant la seva intervenció, el portaveu d’El Pi ha destacat també la importància de la moratòria a les grans superfícies per tal d’elaborar “amb rapidesa” un Pla Director de Comerç per a tothom, “perquè hi cabem tots”, que posi ordre al comerç i que es faci amb consens. “Que indiqui on falten establiments, de quin tipus han de ser, on els ubicam, quins horaris d’obertura han de tenir, que ordeni les Zones de Gran Afluència Turística…”.

Per la seva banda, el Conseller de Comerç, Iago Negueruela, ha recordat que arrel d’una Proposició no de Llei d’El Pi aprovada el passat mes de setembre s’han elaborat taules informatives i de col·laboració per acordar quines són les millors mesures de promoció del petit comerç. “Posam instruments de control per a la lluita contra la venda ambulant il·legal, supervisió i control que té una partida pressupostària”, ha afegit tot i senyalat que es protegirà als que compleixen amb la legalitat i es controlarà als qui no ho fassin.

Tanca