EL PI REGISTRA UNA INICIATIVA PARLAMENTÀRIA PER CONTROLAR L’ENTRADA DE “L'EBOLA DE LES OLIVERES”

EL PI REGISTRA UNA INICIATIVA PARLAMENTÀRIA PER CONTROLAR L’ENTRADA DE “L'EBOLA DE LES OLIVERES”

EL PI REGISTRA UNA INICIATIVA PARLAMENTÀRIA PER CONTROLAR L’ENTRADA DE “L’EBOLA DE LES OLIVERES”

La iniciativa d’El Pi que es debatrà en la Comissió de Medi Ambient insta a augmentar les mesures de control d'importació d'oliveres i altres materials susceptibles d'allotjar el bacteri Xylella fastidiosa, causant de malalties que provoquen greus danys en nombroses espècies d'interès agrícola.

20 de juliol de 2016

El 2015 es varen localitzar els primers focus del bacteri X. Fastidiosa, coneguda com “l'ebola de les oliveres”, a diferents punts d’Europa i ja ha provocat greus problemes a les oliveres, als ametllers, a les figueres i a diferents tipus de cítrics. Davant aquesta situació, Josep Melià, que defensarà la iniciativa en la Comissió, ha afirmat que “no podem permetre que el bacteri entri a les Balears perquè les conseqüències als nostres camps poden ser catastròfiques”.

El Pi té constància que la Conselleria d’Agricultura ha decomissat partides d'oliveres provinents de la Península que no constaven de passaport fitosanitari, però considera que a aquesta mesura s'hi han de sumar d’altres com “vigilar les zones susceptibles d’estar contaminades, posar en quarantena les plantes on la XF es pugui allotjar així com intensificar la vigilància en els punts de possible entrada, com ara els vivers de producció i comercialització i les empreses d'hoteleria i de construcció que importen material a les Illes”.

Finalment, la iniciativa també insta a encomanar un Pla d'acció específic per actuar de forma immediata en el cas que es detectin brots d’aquesta plaga perquè “hem de ser prudents i, en cap cas, ens pot agafar desprevinguts un bacteri que ja té efectes molt negatius per l'agricultura d’Europa i que a Balears podrien ser demolidors”, ha afegit Melià.

Tanca