"LES SOMERES NO SÓN SUFICIENTS, CONSELLER VIDAL" PER RAFEL BALLESTER

"LES SOMERES NO SÓN SUFICIENTS, CONSELLER VIDAL" PER RAFEL BALLESTER

“LES SOMERES NO SÓN SUFICIENTS, CONSELLER VIDAL” PER RAFEL BALLESTER

Després de l'episodi de pluges que ha sofert la nostra illa, cal fer una sèrie de reflexions.

Així com ja vàrem dir, que una de les característiques del nostre estimat i desitjat clima mediterrani són les èpoques de sequeres, que hem passat i sofert recentment, aquestes van, a cops, seguides d'èpoques de pluges torrencials. Ja vàrem avisar que cal estar preparats per fer front a les sequeres, que més tard o més prest ens visitaran, preparació que s’ha de fer al llarg del temps, quan l'aigua sobra i no quan ja no queda més remei. El mateix val per les fortes pluges, que si no és enguany serà un altre any que ens les trobarem i patirem. Preparació és la paraula clau, ara, demà i sempre, per un clima que pot combinar, en pocs temps, situacions extremes.

Ens podem demanar que hagués passat si la situació de pluges excessives s'hagués donat a finals de setembre o principis d’octubre, com és més comú i no pel desembre, amb una illa plena de turistes, amb unes repercussions a la premsa europea difícils de assimilar quan, tal volta, centenars, per no dir més, de compatriotes alemanys o anglesos quedessin bloquejats per les carreteres del Sud de Mallorca o no poguessin arribar a l'aeroport per les carreteres tallades. Els vídeos i fotos a les xarxes haguessin fet molt de mal a la imatge de Mallorca, i la principal riquesa del país, tot i que els costa reconèixer a certs sectors autodeterminats com a progrés, hagués sofert en major o menor mesura.

Ja m'agradaria viure en una societat ideal, verda, on els torrents és fessin nets pel pasturatge d'ovelles, cabres o someres, on no s'usassin herbicides per fer les voreres netes, l'energia fos renovable i el transport públic i sostenible arribés a tot arreu. Però el món de les fades no és la Mallorca del segle XXI. Vivim a un lloc privilegiat, però cal fer molta feina per mantenir-lo, no basten les bones intencions, o el folclorisme de fer una festa amb una dotzena de someres per fer els torrents nets de Mallorca (que em pareix beníssim la festa i la seva intenció), però no cal caure amb actituds infantils i cal prendre decisions, i a cops, no ens acaben d’agradar, però són necessàries, i si s’ha de fer una síquia neta amb una màquina excavadora, s’ha de fer.

Des de Pollença, les pluges han estat ben caigudes, no han fet mal, al contrari. Em sap greu per la gent de Campos, Porreres o Ses Salines que s’han endut la pitjor part, però segons la meva humil opinió pel que ha plogut, bé ens ha anat, que en un altre mes o altres circumstàncies les conseqüències podrien haver estat molt pitjor.

Tal volta aprendrem a força de garrotades. Ja ens convé, cal estar preparat, ara no val oblidar-se de la sequera, i en l'estiu no val oblidar-se de la pluja, que tornaran, enguany, l’any que ve o l’altre.

Tanca