"UNA ALTRA CONFERÈNCIA DE PRESIDENTS" PER JOSEP FRANCO

"UNA ALTRA CONFERÈNCIA DE PRESIDENTS" PER JOSEP FRANCO

“UNA ALTRA CONFERÈNCIA DE PRESIDENTS” PER JOSEP FRANCO

Dimarts, festivitat de Sant Antoni, fou el dia elegit per Mariano Rajoy per celebrar la Conferència de Presidents Autonòmics. No es pensin que aquesta mena de reunió dels principals mandataris de les diferents Comunitats Autònomes ha existit des de sempre, va ser instaurada per José Luis Rodríguez Zapatero l’any 2004. Ahir es celebrarà la seva sisena edició. El fet que durant el període democràtic només s'hagin reunit cinc vegades el President del Govern de l'Estat amb els de les Comunitats Autònomes ja diu molt del tarannà del Govern central respecte a la qüestió territorial. Aquesta serà la segona cita sota un Govern del PP, i si hi afegim que l'anterior va ser l’any 2012, queda tot explicat: als mandataris de Madrid poc o res els importa les necessitats de les Comunitats Autònomes.

Però intentarem ser positius, sembla que en aquesta edició el Govern té la intenció d’abordar diferents temes vitals per a la supervivència de l’Estat de les Autonomies: la reforma del sistema de finançament, la dotació de recursos econòmics per a Dependència i Educació i la participació de les Comunitats en assumptes europeus figuren entre altres a l'agenda de temes a tractar. Sincerament ja és molt!

Per a la nostra Comunitat tots els temes són importants, però no ens enganyem, la dotació d’un sistema de finançament just per a Balears és sens dubte el que més ens interessa.  La passada setmana vàrem viure la polèmica suscitada entorn de les subvencions pel canvi de mobiliari promogudes pel Govern extremeny, la qual cosa sens dubte és beneficiosa per a ells, però també és cert que alhora suscita indignació a Balears, donat que no disposem de recursos ni tan sols per eliminar els barracons  prefabricats on estudien els nostres fills.  És la gran diferència entre una economia eminentment productiva i una altra de subsidiada.

Els ciutadans de la nostra Comunitat comencen estar molt sensibilitzats amb les diferències interterritorials i, fins i tot, el PP balear opta per una reforma que ajusti el finançament a l'esforç productiu i tributari de cada comunitat.

Però no ens enganyem, fins ara no han servit de res aquestes reunions que no deixen de ser un postureo del Govern de torn amb els seus Presidents Autonòmics afins. Tampoc podem passar per desapercebut el fet que el President de la Generalitat i el Lehendakari han fet públic que no assistiran a la convidada. Poca cosa avançarem si no comptem amb bascos i catalans a les reunions!

La Presidenta Armengol porta el suport de quasi tots els partits polítics de Balears, per a les nostres reivindicacions, però el que realment hem de menester és que els diputats per aquestes formacions, és a dir PP, PSOE, PODEMOS i CIUDADANOS ens donin suport des dels seus escons al Congrés per tal de resoldre d’una vegada els nostres històrics problemes.

Tanca